Viața pe Pământ ar fi putut începe mai devreme decât credeam

de: Andrada Bonea
21 10. 2015

Apariția vieții pe Terra e un subiect dezbătut intens de foarte mult timp. Când anume a dat chimia naștere biologiei? Nu am știut niciodată precis.

Un nou studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, dovedește că viața ar fi putut începe cu 4,1 miliarde de ani în urmă, adică cu 300 de milioane de ani mai devreme decât se credea inițial. Echipa de cercetători, condusă de Universitatea din California, a anunţat că a găsit în Jack Hills, Australia, aproximativ 10.000 de cristale de zircon, vechi de mai multe miliarde de ani, iar unul dintre acestea conţine un depozit de carbon vechi de 4,1 miliarde de ani.

Marja de eroare a acestei estimări este de plus sau minus 10 milioane de ani. „Includerea sa (a depozitului de carbon, n.r.) într-o carcasă de zircon complet etanşă, lipsită de crăpături, demonstrează că nu a existat nicio contaminare ce ar fi putut fi cauzată de un proces geologic… (şi) ar putea fi dovada faptului că viaţa de pe Terra îşi are originea în urmă cu 4,1 miliarde de ani”, au afirmat autorii studiului.

Oamenii de ştiinţă au folosit urme fosilizate pentru a formula teoria potrivit căreia viaţa a apărut pe Terra în urmă cu 3,8 miliarde de ani, sub forma unor vieţuitoare unicelulare. Se crede că oamenii au apărut pe Pământ în urmă cu doar 200.000 de ani.

Până acum, consensul în universul științific era că viața ar fi început după Late Heavy Bombardament (LHB), o perioadă în care Terra a experimentat o serie de impacturi. După această perioadă violentă, se crede că planeta oferea un mediu prea ostil pentru a permite existența materialului ereditar precum ADN-ul, care s-a replicat ulterior pentru a forma viață într-un proces cunoscut drept abiogeneză.

Se credea că viața pe Pământ are undeva între 3,5 și 3,8 miliarde de ani. Această nouă descoperire, în care cercetătorii au multă încredere, sugerează că viața ar fi început imediat după LHB, la doar 450 de milioane de ani după ce Pământul a devenit parte a sistemului solar.